Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη Ι: παραδοσιακή βιοποικιλότητα

Η διατήρηση της παραδοσιακής βιοποικιλότητας είναι πολιτισμός. Είναι μια αρχή για την προσωπική αντίσταση του καθενός στη διαφοροποίηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την προσπάθεια διαφύλαξης και συντήρησης του. Πολύ περισσότερο είναι μια αφετηρία για μια ολιστική στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο προσπάθειες διατήρησης και διάθεσης παλαιών σπόρων αλλά και ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής αποκτούν αυξημένη σημασία. Βρεθήκαμε πριν δέκα μέρες στην Ανατολική Μακεδονία, στο χωριό Μεσοχώρι κοντά στο Παρανέστι. Εκείνη τη μέρα γινόταν η ετήσια συνάντηση της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι και ήδη είχε γίνει γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Παραγωγοί ενθαρρύνονται να καλλιεργούν παλαιές τοπικές ποικιλίες και όχι υβριδικές και να μοιράσουν τους σπόρους τους ώστε να μπορέσουν και άλλοι να τους χρησιμοποιήσουν και έτσι να διατηρηθεί η παραδοσιακή βιοποικιλότητα, κάτι σημαντικό όχι μονό για τη αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να κρατήσουμε τα παλαιά είδη χλωρίδας και πανίδας που κινδυνεύουν από τη βιομηχανική ανάπτυξη της γεωργίας αλλά και για την προσπάθεια επίτευξης όσο το δυνατόν αυτάρκειας μακριά από σύνθετα εμπορικά συμφέροντα.


Η οργάνωση της συνάντησης έγινε από το Πελίτι και συμμετείχαν πολλοί εθελοντές. Το εορταστικό κλίμα συμπλήρωσε η ζωντανή παραδοσιακή μουσική και το δωρεάν φαγητό και ποτό που μοιράστηκε βασισμένο σε προϊόντα όσων συμμετείχαν στη συνάντηση.


Είναι στην επιλογή του καθενός να κάνει τη δική του δραστηριοποίηση προς όφελος της διαφύλαξης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και πολιτισμού καθώς και την ενίσχυση της δικής του οικονομικής θέσης και μακροπρόθεσμα ενός τμήματος της ελληνικής οικονομίας. Η στάση ζωής  του καθενός ξεκινά από τη γλάστρα, το χτήμα και το καθημερινό τραπέζι του φαγητού του.

Καλή Πρωτομαγιά!