Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εναλλακτική Μακεδονία Ι - Οροπέδιο Βλάστης, Γιορτές Γης

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή θα γίνεται ένα εναλλακτικό φεστιβάλ στα οροπέδια του Σινιάτσικου όρους. Στο οροπέδιο της Βλάστης, σε υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα, γύρω από τον οικισμό επιτρέπεται ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ μέσα στο χωριό πολλά έθνικ συγκροτήματα θα δίνουν τη δική τους νότα στη γιορτή.
Η Βλάστη από Β.





Η ΜΚΕ Οικοτοπία συμβάλει στην οργάνωση της γιορτής αυτής. Η γιορτή ενισχύει την οικονομία της περιοχής, σε συνδυασμό με τον ορεινό τουρισμό και τις τελέσεις γάμων, μία ακόμη μορφή τουρισμού σύντομης διάρκειας, σε ένα αειφορικό πλαίσιο.




Στον Μύλο Γιαννιώτη
Η περιοχή, αν και σε μεγάλο υψόμετρο, έχει διαχρονική κατοίκηση. Η Βλάστη έχει οικίες και ναούς που χρονολογούνται στην οθωμανική εποχή (18ος - 19ος αιώνας κυρίως), όταν αναπτύχθηκε αρκετά ο οικισμός, ενώ 2 χλμ. νοτιοδυτικά από το κοντινό Σισάνι διασώζεται ένα ιδιαίτερο μνημείο της περιοχής, ο μεσοβυζαντινός επισκοπικός ναός (η αρχική κατασκευή είναι του 11ου - 12ου αιώνα), σε θέση όπου υπήρχε κατοίκηση και από την Αρχαιότητα. Ξεχωρίζει το καλοσχεδιασμένο στέγαστρο που τοποθετήθηκε στον χώρο του ναού έπειτα από τις εργασίες συντήρησης, όπου όμως παρά την επένδυση που πραγματοποιήθηκε, το μνημείο είναι κλειστό για το κοινό. Αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μνημείο για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής και πυλώνα συνδυασμού διαδρομών   ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Σε αυτές τις διαδρομές μπορούν να ενταχθούν οι οικισμοί της Βλάστης και του Σισανίου και οικοδομήματα στην ύπαιθρο. Μεταξύ της Βλάστης και του Σισανίου διασώζονται προβιομηχανικά κτήρια, όπως η ρασοτριβή του Γιαννιώτη που συνεχίζει να λειτουργεί και στις μέρες μας.

Ο βυζαντινός ναός κοντά στο Σισάνι.