Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μία βόλτα στο Κεντρικό Ζαγόρι

Προέλευση: www.zagoroxoria.gr
Περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, στον δρόμο για την Κόνιτσα (στην παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννινων - Κοζάνης), από τον οικισμό Μεταμόρφωση ξεκινά να ανηφορίζει ο δρόμος για το κεντρικό Ζαγόρι. Στο πρώτο διάσελο όπου είναι η είσοδος προς τον κόσμο των Ζαγοροχωρίων δεσπόζει στο ύψωμα ένα μεγάλων διαστάσεων άγαλμα της Γυναίκας της Ηπείρου, σύμβολο της υποστηρικτικής δράσης των γυναικών στα μετόπισθεν κατά τον Ελληνοιταλικό Πόλεμο του 1940-41.

Στρίβοντας βρίσκεται κανείς στο πρώτο οροπέδιο όπου βρίσκονται και το μοναδικά δύο βενζινάδικα της περιοχής και μετά από λίγο κατηφορίζοντας διανοίγονται διασταυρώσεις προς τα διάφορα χωριά του Ζαγορίου.

Προέλευση: www.zagoroxoria.gr
Γύρω και μέσα σε ένα υψίπεδο ανάμεσα στα βουνά Μιτσικέλι και Τύμφη, βρίσκονται τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Κτίστηκαν τα περισσότερα στη βόρεια πλευρά του υψίπεδου με τα μικρά οροπέδια, τις χαράδρες με τα πολλά πετρόκτιστα γεφύρια και το φαράγγι του Βίκου που ορίζει την περιοχή, για να βρίσκονται στις πλαγιές των βουνών που τα προφυλάσσουν από τις καιρικές συνθήκες του Βορρά και τα παρέχουν μέτωπο στον πιο ήπιο Νότο.
Ο οικισμός Μονοδένδρι

Η περιήγηση ξεκινά από το Μονοδένδρι, όπου περπατώντας 800 μέτρα απο το χωριό φτάνει στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, στην Μονή της Αγίας Παρασκευής που ανεγέρθη τον 15ο αιώνα σε στρατηγική τοποθεσία στην είσοδο του φαραγγιού σε χώρο απόμερο (όπου διαβιούσαν ασκητές) αλλά και ζωτικό μαζί.

Το φαράγγι του Βίκου και η Μονή Αγίας Παρασκευής

Τσεπέλοβο
Πιο ανατολικά το χωριό Καπέσοβο δεσπόζει στο υψίπεδο του Κεντρικού Ζαγορίου, ενώ ακόμη πιο βορειοανατολικά βρίσκεται ένα κέντρο της περιοχής, το Τσεπέλοβο, από όπου η πορεία συνεχίζεται προς τα υπόλοιπα χωριά βορειότερα.

Στην κεντρική πλατεία στο Καπέσοβο

Κεντρικά βρίσκονται τα χωριά Κουκούλι και Κήποι. Νότια οι Ασπράγγελοι αποτελούν τη νοητή είσοδο στο Ζαγόρι από την παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης. Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς αυτούς γινόταν από μονοπάτια και διευκολύνονταν από πολυάριθμα γεφύρια στα περάσματα των ποταμιών.

Στον δρόμο για το Τσεπέλοβο, πριν το Σκαμνέλι πίσω από τη σημερινή γέφυρα από σκυρόδεμα, ξεπροβάλει ένα από τα γνωστά γεφύρια της περιοχής, το επονομαζόμενο του Κοκκόρη, κτισμένο μέσα στο εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον.


Σε κεντρικό σημείο του Ζαγορίου, το γεφύρι του Κοκκόρη πλάι στη νεωτερική γέφυρα

Το γεφύρι του Κοκκόρη, μετά τις πρόσφατες εργασίες  συντήρησης




Περισσότερα: www.zagoroxoria.gr