Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι - Εκπαιδευτικά προγράμματα


Ένα εντυπωσιακό συνδυασμό μουσείου και τοπίου αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι της Μυτιλήνης. Απαρτίζεται από τον χώρο του μουσείου και τέσσερεις καθορισμένες περιοχές της υπαίθρου όπου είναι επισκέψιμα τα πετρωμένα υπολείμματα του πάλαι ποτέ τροπικού δάσους.

Ιδρύθηκε το 1994. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή έχει οργανωθεί ένα γεωπάρκο με δίκτυο διαδρομών σε θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος που στοχεύουν στον γεωτουρισμό.

Μία πτυχή του μουσείου, όπως θα έπρεπε να είναι σε κάθε ανάλογο, αποτελούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

«Νέα προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στα υπαίθρια πάρκα καθώς και στο κέντρο πληροφόρησης.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανασκαφές, καθαρισμό αλλά και συντήρηση των απολιθωμάτων, τη χλωρίδα και την πανίδα στην περιοχή του Αιγαίου, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
http://www.lesvosmuseum.gr
Ήδη μαθητές του ιδιωτικού Γυμνάσιου - Λυκείου «Απόστολος Παύλος» από την Κόρινθο ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο πάρκο ενώ οι μαθητές του 14ου νηπιαγωγείου Μυτιλήνης συμμετείχαν σε πρόγραμμα για τα ηφαίστεια, στο πλαίσιο του οποίου έλαβαν μέρος σε πείραμα δημιουργίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr.»

Πηγές:

http://www.lesvosmuseum.gr





Προβολή μεγαλύτερου χάρτη